Segur que has sentit a parlar dels hipopressius i, més o menys, saps com es fan.
De fa un temps estan de moda i en pots trobar mil cursos, dient que son súper beneficiosos i que aconseguiràs reduir el perímetre abdominal en molt poc temps i a sobre, deixaràs de tenir lumbàlgia.
Doncs no és del tot així.
Són beneficiosos?
Sí, molt.
Però, com tot a la vida hi ha algún PERÒ, al davant, important a tenir en compte.
Abans de començar, deixa’m posar-te en situació.
Als anys 80, el Dr. Marcel Caufriez va fer uns estudis i va veure que les abdominals de tota la vida del senyor no eren bones pel sol pelvià de les dones que havien acabat de parir i, va “crear” unes tècniques d’aspiració diafragmàtica que tonificaven la faixa abdominal sense perjudicar la musculatura del sòl pelvià.
A mesura que han anat passant els anys i s’ha anat posant de moda aquest mètode, s’ha entès que la gimnàstica abdominal hipopressiva integra la propiocepció amb la postura i que a més, disminueix la pressió intraabdominal. És a dir, t’ajuda a tonificar la musculatura abdominal i del sòl pelvià, millora la funció respiratòria, millora la postura i, per tant, pot alleujar els mals d’esquena.
Vols saber més?
Segueix llegint que això es posa interessant…
… doncs que les famoses hipos són bones per treballar les lumbars, les abdominals i el sòl pelvià, però no són la panacea ni són fàcils de fer, de forma correcte. S’han de tenir en compte 3 punts importants.
1- La postura és important a l’hora de fer hipopressives
És important saber com tens el to muscular i saber com treballen els músculs entre ells. Les sinergies musculars.
Els físios, ens ajudem d’un ecògraf i d’uns testos musculars per valorar si la faixa abdominal, la musculatura pelviana, la musculatura respiratòria, les lumbars, els glutis, etc. es contrauen quan toca i com toca.
Tot això s’ha de tenir en compte a l’hora de triar la postura per fer les hipopressives, sobretot al principi, que no tenim la postura i la respiració integrada.
Si fa temps que no fas exercici potser no és bona opció començar a fer hipos de peu, a on actua la gravetat. Per això és important saber com treballa el teu cos.
Per exemple, una persona que ha acabat de sortir d’una intervenció abdominal, el més segur que per treballar de forma correcta hagi de començar a fer hipos estirada i anar millorant dia a dia.
D’aquí en traiem una cosa clara: LA POSTURA ÉS IMPORTANT A L’HORA DE FER HIPOPRESSIVES.
2- Coneix el to del teu diafragma
Saps com tens el diafragma?
Pot ser que vagis estressat del teu dia a dia i de bones a primeres no saps com relaxar el diafragma així com així i, per tant, no aconsegueixes el típic “obrir les costelles” que es treballa amb els hipopressius.
Tal hi com t’he explicat anteriorment, les hipopressives disminueixen la pressió intraabdominal, ja que hi ha una relaxació de les fibres tòniques del diafragma; en treure pressió del sòl pelvià, la musculatura pot treballar millor i, a part, ajuda a relaxar els sistemes de sustentació dels òrgans.
Si tens prolapses, fer hipos és un MUST.
A l'”obrir espais”, “obrir les costelles” i treballar la postura, el “creixement”, la columna vertebral es veu beneficiada, per això, si tens hernies, protussions o discos deshidratats, fer hipopressives no és dolent, sinó tot el contrari.
HAS DE CONÈIXER EL TO DEL DIAFRAGMA.
3- No t’oblidis del sòl pelvià.
Hem dit que quan fem la hipopressiva, es relaxa el diafragma i això comporta que al mateix temps hi hagi una activació de la faixa abdominal i de les fibres tòniques de la musculatura del sòl pelvià, o sigui, enfortim la musculatura d’una manera correcta, sense pressió intraabdominal.
Per tant, abans de fer hipopressius és important saber com tens la musculatura del sòl pelvià. Fer una valoració de com està el to muscular, de si hi ha alguna cicatriu o adherència, de si es contrau quan toca i com toca (allò que hem dit abans de les sinergies, recordes?).
I ara bé els típics comentaris:
– És que jo no he estat mai embarassada…
– És que jo soc un home i tot això no em fa falta…
– És que el meu part va ser per cesària i no tinc el sòl pelvià tocat,
– És que…
No fa falta ser dona o haver estat embarassada per preguntar-te com tens el sòl pelvià i per treballar-lo.
Pots ser corredora i tenir molt impacte al dia a dia o treballar agafant pesos de manera constant o potser t’encanta tocar instruments de vent i cada vegada que bufes poses pressió al teu sòl pelvià.
Sigui com sigui el sòl pelvià ens ajuda a mantenir els organs al seu lloc, tant a dones com a homes, i és important cuidar-lo i treballar de forma correcta.
Els hipopressius van molt bé, però com tot exercici s’ha de tenir en compte la forma de portar-los a terme, per tal que t’ajudin i aconsegueixis bons resultats. I sobretot que no perdis el temps ni et facis mal!
Estàs preparat per començar a fer hipopressius tenint en compte aquests 3 punts?
Doncs et porto una genial proposta.
CURS INTENSIU DE HIPOPRESSIUS
4 sessions al mes de juliol i 4 al mes de setembre.
Hi haurà dos grups de 4 persones. Sí, són poques places, ho sabem. Però volem fer un curs intesiu i personalitzat perquè les hipopressives formin part del teu dia a dia per tal de millorar.
Podràs triar el grup que s’adapti a la teva agenda:
- dimarts de 15:30 a 16:30
- dijous de 8:00 a 9:00
Què necessito de material?
Res! T’ho donem tot nosaltres. Només has de venir amb roba còmoda i ganes de pencar 😉
Com funciona?
Durant el mes de juny buscarem una hora per fer una valoració de tu:
– de la teva postura
– del teu diafragma
– i del teu sòl pelvià.
I a partir d’aquí, l’Helena sabrà quins tipus d’abdominals són els que hauràs de fer, per tal de fer un exercici correcte per aconseguir els teus objectius i/o necessitats.
I en 8 sessions, durant el mes de juliol i setembre, en grups molt reduïts, aprendràs a fer els famosos hipopressius de manera correcta i respectant el teu cos.
A part d’ensenyar-te a fer hipos de forma correcta, també introduirà algún exercici de sòl pelvià, de relaxació del diafragma, planxes, etc.
Sempre tenint en compte la valoració personalitzada feta anteriorment.
El què està clar és que aprendràs a fer un treball de la faixa abdominal, del sòl pelvià i de la postura ESPECIAL PEL TEU COS.
I això no acaba aquí…
Tindràs els exercicis gravats i penjats a l’APP del centre.
Yes! tenim APP!
D’aquesta manera, durant el mes d’agost, mentre estàs de vacances, no tindràs excusa per no continuar fent els exercicis i continuar cuidant de tu, del teu cos.
Simplement, hauràs d’entrar a la teva sessió de l’app i practicar.
I a l’octubre…
Si vols continuar cuidant-te, aquí estarem, perquèeeee tindrem
NOU SERVEI D’HIPOPRESSIUS I PILATES!!
Aviso, si estàs llegint aquest post i t’interessa fer hipopressius i no has fet el curs intensiu de juliol, també hauràs de passar per una valoració inicial, però d’això ja en parlarem més endavant.
Ara el punt més important és el
CURS INTENSIU DE HIPOPRESSIUS
4 sessions al mes de juliol i 4 al mes de setembre.
Podràs triar el grup que s’adapti millor a la teva agenda:
– dimarts de 15:30 a 16:30
– dijous de 8:00 a 9:00
Què necessito de material?
Res! T’ho donem tot nosaltres. Només has de venir amb roba còmoda i ganes de pencar 😉