Quimioteràpia i menopausa induïda

He passat un càncer... he d'estar agraïda del fet que segueixo viva... i ho estic!! I MOLT! Però ningú m'havia explicat els danys col·laterals del tractament contra el càncer ni ningú t'ensenya a com conviure amb ells

Aquest comentari no és estrany.

Una de les coses que més em comenten les pacients durant la consulta de fisioteràpia és la poca informació que reben de les seqüeles que queden després de rebre el tractament oncològic.
I entre ells, el que més sorprèn és el de la menopausa induïda que pot provocar la quimioteràpia.

Ens expliqueu que a l’iniciar el tractament, veieu que la regla us desapareix i en comentar-ho amb l’oncòleg us diu que sí, que és normal.
Ningú us havia preparat per això, ni us ho havien explicat i us trobeu amb la sorpresa que és una de les seqüeles que queden després d’haver posat fi a tot el tractament i, que quedarà per a tota la vida.

Pensant que el 10% de les pacients diagnosticades de càncer són menors de 45 anys, és curiós que no se’n parli.

Com sempre, anem per pams:

AMENORREA

És quan “marxa” la menstruació. Pot ser de manera temporal, intermitent o permanent. Acostuma a passar al poc d’iniciar el tractament de quimioteràpia.

ULL! Això no és un indicatiu de menopausa!

MENOPAUSA

Es deixa de menstruar de manera permanent

MENOPAUSA INDUÏDA PELS TRACTAMENTS

Depèn del tipus de tractament rebut, la dosis acumulada de tractament i de l’edat de la pacient.
La quimioteràpia pot afectar la reserva ovàrica provocant danys als ovaris. Dit d’una altra manera, la quimioteràpia pot comportar una infertilitat perquè els agents aniquilats causen dany i la ciclofosfamida causa la pèrdua de la reserva del fol·licle ovàric; això provoca una insuficiència ovàrica prematura i infertilitat.

Per aquest motiu és important que es pregunti a l’oncòleg si la quimioteràpia pot provocar una menopausa induïda per inhibició de síntesi ectrogènica.

 

Després de passar per un procés cancerigen, tornar a tindre relacions sexuals no és fàcil. Hi ha un cúmul de pors, inseguretats i moltes altres sensacions i emocions que fan que no et sentis com abans; acceptar els canvis físics i emocionals que ha deixat tot el procés és una batalla diària

Tant la menopausa com la menopausa induïda per la quimioteràpia tenen la mateixa simptomatologia. A la consulta, el símptoma que més preocupa és la sequedat vaginal, ja que pot provocar picors i irritacions que pot propiciar a tenir dolor durant la penetració.

 

I què pot fer el fisioterapeuta oncològic per tu?

Et podem valorar com està el teixit,

Explicar-te com fer-te un massatge perineal,

Com treballar la zona amb vibradors i dilatadors (la vibració fa que augmenti la vascularització i millori el trofisme i la sensibilitat).

 

Tot això ho ensenyem a consulta, a tu i si vol (o vols) que t’acompanyi la teva parella.

 

A part del tema sexual, una menopausa induïda també pot venir acompanyada d’una osteoporosi.

Segons els últims estudis, iniciar l’exercici (sobretot de força) el més abans possible té molts beneficis. Millora la fatiga causada pel tractament, manté la massa muscular i evita el deteriorament dels ossos.

El fisioterapeuta oncològic també et pot assessorar amb quin exercici terapèutic pots millorar.

A Kinesis Equip Salut et volem acompanyar i ajudar en aquest moment de la vida.

Si tens dubtes o vols fer alguna consulta escriu-nos per whatsapp 687 001 920

T’ha agradat? Comparteix!

Facebook
Twitter
Pinterest

També et podria interessar…

Ens vols conèixer en el nostre dia a dia? segueix-nos!

Articles més llegits

Newsletter

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Inès Vallès Tresseras, responsable de la web, con el fin de enviarte información comercial relacionada con los productos y servicios por los medios indicados. Tus datos serán gestionados a través de The Rocket Science Group LLC (Mailchimp), y se conservarán mientras exista interés por ambas partes. La legitimación se obtiene mediante tu consentimiento. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer tus derechos en kinesissalut@gmail.com