Cada part i cada cos és un món i cada una té la seva propia història i experiènica del part. Per tant, no hi ha pautes ni respostes estàndards i idèntiques per a totes les mames. Però, si és important escoltar i cuidar el teu cos després del part.
Encara que tot hagi anat bé i no tinguis ni punts ni dolors importants, el teu cos ha viscut una serie de canvis durant mesos i, després del part, li demanem tornar a la “normalitat” de manera ràpida. Per això, és important valorar i ajudar al cos a tenir una recuperació correcte.
Avui des de Kinesis equip salut, et volem parlar de perquè és important fer una sessió de valoració després del part, indiferentment de com hagi anat. Per saber exactament quins són els següents passos que has de fer per tal de millorar o per prevenir futurs problemes, per valorar quan pots tornar a fer esport i, en cas de que hagi quedat algun seqüela com; dolor durant les relacions, anorgasmia, incontinència urinària… poder-ho treballar.
A més a més resoldrem diferents dubtes que puguis tenir abans d’anar al fisió per a la sessió de valoració.
Et volem acompanyar en tota aquesta nova etapa de vida com a dona que experimentes tu i el teu cos.
Per què anar a un fisio per a una valoració després del part?
1- Per prevenció:
Com bé saps cada part és diferent i cada una es recupera diferents després de viure un part. I totes estan perfecta.
Pot ser que:
– El part t’hagi anat genial i et sentis bé físicament.
– Estiguis amb el cansament normal i amb desgavell hormonal però, estigui tot correcta.
– Tinguis una petita estripada i t’hagin dit que no era important.
Però…
El teu cos ha passat per molts canvis durant els últims 9 mesos.
El sòl pelvià ha aguantat un pes durant temps, i a més a més durant el part ha fet una feina expulsiva, que és tot el contrari de la que fa normalment que és la de sostenir.
La musculatura abdominal ha treballat diferent, la postura en general s’ha hagut d’adaptar a la nova situació.
Per tant, és important saber quin és l’estat i com treballa tant el sòl pelvià, com la musculatura abdominal per tal d’entendre com tornar a la teva postura corporal de forma correcta.
En la sessió de valoració després del part valorarem tot això i si és necessari, treballem per prevenir prolapses, incontinència, disfuncions sexuals, etc.
I, en el cas que n’hi hagi, buscar el millor tractament.
2- Per una correcta recuperació:
Si has patit una disfunció, diàstasis, tens alguna cicatriu, dolor residual, etc. Valorarem el teu estat i crearem un pla específic per a la teva recuperació.
Treballarem perquè tornis a tonificar els músculs de la faixa abdominal, millorar l’elasticitat de les cicatrius en el cas que en tinguis, evitar el descens de la bufeta i la matriu en realitzar esforços, i ensenyar a la musculatura a treballar amb sinergia. Tots a una.
D’aquesta manera de mica en mica puguis tornar a la teva normalitat.
Segurament et tocarà treballar a casa, estarem al teu costat donant-te una guia. Necessitem treballar conjuntament.
3- Per tornar a la rutina:
Abans de tornar a fer esport és important saber que tot està bé i que la musculatura s’activa de forma correcta i fa la seva feina ben feta.
Moltes vegades creiem que tot està bé perquè no tenim cap dolor, però en començar a fer esport, comencen a sortir els problemes com: almorranes, sensació de tenir “algo” que ens ocupa la zona de la vulva, incontinències…
Això és perquè la musculatura i la postura no estaven preparades per aquesta nova càrrega i estan donant senyals que alguna cosa no va prou bé.
Tornar a fer esport és necessari i bo, des de les primeres setmanes. Però s’ha de fer de manera progressiva i assegurant-nos que tot funciona correctament i que la musculatura està en un estat òptim per a començar a treballar.
No és una regla matemàtica que a partir dels 6 mesos pots començar a córrer. Al contrari, sempre recomanem començar a fer exercicis a partir del mateix dia del part, en aquest cas, només exercicis respiratoris per ajudar a drenar tota la zona. Però sigui com sigui, tot de manera controlada i quan toqui fer-ho.
Hi ha moltes coses a tenir en compte com: la lactància, tipus de part, tipus d’embaràs, augment de pes, etc. Necessitem saber vàries coses abans de recomanar-te tornar a fer esport i quin tipus d’esport.
Quan has de venir?
Un cop ha nascut el teu bebè i tu et sentis còmode, aquí estarem!
No hi ha un temps establert per a començar a cuidar-te. No has d’esperar que passi la “quarantena”, ni que acabin els sagnats, ni res de tot això. Senzillament, quan tu ho necessitis; 48 hores després del part o anys després.
Si ja has vingut durant el part, segur que t’hem donat exercicis i tips de postures per a començar a fer a les primeres setmanes.
Recorda que un part és com un “esquinç” i creiem que durant les primeres setmanes el cos ha de fer un repòs RELATIU sense càrregues, però que hi ha mil maneres d’ajudar a drenar la zona i a començar a reconnectar la faixa abdominal i els músculs de la pelvis.
El moviment és salut!
Què farem a la primera sessió?
Et preguntarem moltes coses! Volem saber com ha anat el teu embaràs i el teu part, per tal de poder fer una bona història clínica i que no se’ns escapi cap informació important.
Valorarem la faixa abdominal i el sòl pelvià (similar a una exploració ginecològica) per valorar els diferents teixits i poder saber quin és el millor tractament per a tu.
Segurament farem una ecografia mentre et demanem que facis uns exercicis senzills per saber com treballa la teva faixa abdominal.
I a partir d’aquí, t’ensenyarem exercicis perque posis en pràcita per tal de reeducar la musculatura i treballar la postura.
I si el teu part ha sigut per cesària?
Farem el mateix! Valorarem la musculatura de la faixa abdominal i del sòl pelvià i mirarem que tot treballi sinèrgicament.
A més, valorarem la cicatriu i la treballarem amb diatèrmia per evitar fibrosi i tensions que puguin donar molèsties físiques i estètiques.
Et fa mal l'episiotomía?
La intensitat de les molèsties que pot generar una episiotomia són molt variades.
Poden presentar dolor durant les relacions sexuals, dolor en seure, dolor a l’estar a peu dret, etc. Per tant, és molt important valorar l’elasticitat del teixit i treballar-lo correctament.
Si t’has sentit identificada amb alguna de les situacions esmentades, t’han quedat més dubtes o voldries explicar-nos el teu cas o tens una pregunta en concret.
Ha arribat el moment de la teva sessió de físio per fer una valoració postpart.
Posa’t en contacte i explica’ns la teva experiència en el part.
Buscarem la millor solució per a tu i el teu cos!
Contacta’ns per whatsapp o trucada al 687 001 920 o, si tens dubtes, pots fer-nos un correu a hola@kinesisequipsalut.com